![](https://4.bp.blogspot.com/-lVPMSmHEcOE/W04oVAjKInI/AAAAAAAAE3A/GUPqH3ouWlQFT1peZ9Be1lvmpJg1hdw0gCLcBGAs/s640/kompot%2Bz%2Bwi%25C5%259Bni.jpg)
Za nami już połowa lipca - czas, w którym w wielu domach rozpoczyna się intensywne przygotowywanie przetworów owocowych. Bieżący rok okazał się wyjątkowy dla wiśni, które dopisały mnóstwem zdrowych i smacznych owoców. Dziś mam dla Was prosty przepis na pyszny kompot wiśniowy, który schłodzony przyjemnie orzeźwia podczas letnich upałów, a zimą przypomina smak wakacyjnego szaleństwa.
Składniki do przygotowania kompotu wiśniowego:
- 3,5kg wiśni- 3,5l wody
- 2,5 szklanki cukru
Przygotowanie kompotu zaczynam od dokładnego umycia słoików i nakrętek.
Myję wiśnie i usuwam z nich pestki, a następnie umieszczam w słoikach, mniej więcej do 2/3 ich wysokości.
![](https://2.bp.blogspot.com/-Dqy2CnmMfhE/W04rW0RmkoI/AAAAAAAAE3U/Y3P89yFL9nsTNvnGLk2FjLOyWPMFqb8qACLcBGAs/s640/kompot%2Bz%2Bwi%25C5%259Bni%2B1.jpg)
W garnku gotuję wodę z cukrem, a następnie zalewam nią wiśnie w słoikach.
![](https://4.bp.blogspot.com/-NyY-1wR5HBM/W04sL00HchI/AAAAAAAAE3c/I0S68P9XO5s1zQKsAPlnXalx7H4Y27gZQCLcBGAs/s640/kompot%2Bz%2Bwi%25C5%259Bni%2B2.jpg)
Przed zakręceniem słoików wycieram do sucha ich gwinty oraz nakrętki. Jeżeli zrobisz to niedokładnie, słoiki po zamknięciu mogą być nieszczelne.
![](https://3.bp.blogspot.com/-jamIdxJ8owo/W040F1wZHbI/AAAAAAAAE3o/zkID6C7YwPoBoQMxUoeR80PJu8NYaf2qgCLcBGAs/s640/kompot%2Bz%2Bwi%25C5%259Bni%2B3.jpg)
Dno dużego garnka wyścielam bawełnianą ściereczką, którą być może pamiętacie z jednego z moich DIY jak uszyć ściereczkę kuchenną. Jak widać nadal mi służy i sprawdza się bardzo dobrze :).
Słoiki podczas gotowania lekko podskakują, co mogłoby powodować ich pękanie. Ściereczka powinna temu zapobiec.
![](https://4.bp.blogspot.com/-uG608vxGlsc/W040uKCPZLI/AAAAAAAAE3w/VCxCFFls-G0e9SqFFTCkB3BmuJdLMgCbwCLcBGAs/s640/pasteryzacja-przetwor%25C3%25B3w.jpg)
Mocno zakręcone słoiki układam w garnku w taki sposób, aby nie obijały się o siebie ani ścianki garnka.
![](https://2.bp.blogspot.com/-2CDu0nt7QRI/W0415f9lQmI/AAAAAAAAE38/s0sxE1ddSCglP3R-rBx4e_Aq-_TmFbNxgCLcBGAs/s640/kompot%2Bz%2Bwi%25C5%259Bni%2B4.jpg)
Do garnka ze słoikami wlewam wodę, która powinna sięgać około dwa centymetry poniżej zakrętek. Całość podgrzewam i gotuję dwadzieścia minut od momentu zagotowania. Czas pasteryzacji zależy od rodzaju owoców, kuchenki i wielkości słoików. Moje są dość duże, dlatego pasteryzuję je przez dwadzieścia minut. Po ich upływie wyłączam palnik i pozostawiam słoiki w garnku do wystygnięcia. Następnie wyciągam je z wody, mocno dokręcam i odstawiam.
Tak przygotowany kompot wiśniowy z powodzeniem przetrwa w spiżarni do zimy, o ile wcześniej dobrze go ukryjesz przed domowymi łasuchami ;).
Smacznego!
![](https://2.bp.blogspot.com/-lVPMSmHEcOE/W04oVAjKInI/AAAAAAAAE3E/GzGCpoQV4kcngHoqu4KGX-1UqMkUE7mdwCEwYBhgL/s640/kompot%2Bz%2Bwi%25C5%259Bni.jpg)