To zdecydowanie mój ulubiony, wielokrotnie sprawdzony przepis na gofry, który stanowi lekko zmodyfikowaną recepturę Michaela Roux. Polecam spróbować, jest po prostu najlepszy :).
Do zrobienia gofrów potrzebujesz gofrownicy o mocy co najmniej 1000W.
SKŁADNIKI:
160g mąki tortowej (warto ją przesiać)
2 łyżki cukru
szczypta soli
50g roztopionego masła
2 jajka, oddzielnie białka i żółtka
270ml mleka
1 łyżka cukru wanilinowego
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę, cukier, sól, masło i część mleka mieszam trzepaczką, następnie stopniowo dodaję resztę mleka. Odstawiam ciasto na ok. 10 minut i rozgrzewam gofrownicę. W osobnym naczyniu ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną
pianę. Pianę przekładam do miski z ciastem i delikatnie mieszam łyżką do połączenia składników (tylko tyle, ile to konieczne, nie dłużej). Gofry piekę ok. 4 minut. Czas pieczenia może być delikatnie się różnić w zależności od używanej gofrownicy.
Gofry można podawać z różnymi dodatkami. Ja najbardziej lubię z konfiturą z dzikiej róży, albo bez niczego. Polecam i życzę smacznego :).