Już od wakacji planowałam zrobienie domków z piernika na tegoroczne święta. Pieczenie i ozdabianie wciągnęło mnie na dobre, przez co cały weekend spędziłam z rękawem cukierniczym w dłoni, otoczona cudownym, korzennym zapachem. Powstały już trzy domki i już zostały podarowane rodzinie. Gorąco zachęcam do zrobienia takich domków. Wyglądają niesamowicie, pięknie pachną i wbrew pozorom są naprawdę łatwe w wykonaniu. Mają tylko jedną zasadniczą wadę - są pyszne i trzeba uważać, by nie zniknęły jakimś magicznym sposobem ;).
W najbliższym czasie zaktualizuję o więcej zdjęć :).
PIERNIKI
Składniki:
    600g mąki tortowej
    250g masła
    200g cukru muscovado (lub innego ciemnego cukru)
    7 dużych łyżek płynnego miodu
    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    5-6 łyżeczek przyprawy korzennej do piernika
    1 łyżeczka cynamonu (w oryginalnym przepisie nie ma, ale ja zawsze koniecznie dodaję)
Sposób przygotowania:
Sposób przygotowania:
1  W garnuszku rozpuszczamy masło, cukier i miód mieszając od czasu do czasu.
2  Po połączeniu się składników zdejmujemy mieszankę z palnika i studzimy.
3  W misce umieszczamy mąkę, sodę i przyprawy. Mieszamy.
4  Do sypkich składników dodajemy rozpuszczoną masę z masła, cukru i miodu. Miksujemy do otrzymania gładkiej masy. 
5  Wałkujemy ciasto na grubość ok. 4-5mm, najlepiej od razu na lekko oprószonym mąką papierze do pieczenia (wycięte elementy źle znoszą przenoszenie).
6  Jeśli ciasto będzie sypkie i będzie się rozpadać podczas wałkowania można dodać łyżkę miodu.
7  Za pomocą nożyka wycinamy elementy domku według przygotowanych wcześniej szablonów.
8  Pieczemy ciasteczka w temperaturze 180ºC przez około 12 minut. Mimo wszystko radzę czuwać i przy pieczeniu pierwszej partii spróbować ustalić optymalny czas indywidualnie dla swojego piekarnika. W moim piekarniku piekłam pierniki przez 11 minut. Piekąc w maminym po 8 minutach zaniepokoił mnie zapach spalenizny, a widok był co najmniej smutny. 
LUKIER
Składniki:
    1 białko jaja
    200g cukru pudru
Sposób przygotowania:
1 Ucieramy białko z cukrem i nasz lukier jest gotowy.
2 Przekładamy lukier do rękawa cukierniczego lub stożka zwiniętego z papieru do pieczenia. Dekorujemy i sklejamy wszystkie części domku.
Sposób przygotowania:
1 Ucieramy białko z cukrem i nasz lukier jest gotowy.
2 Przekładamy lukier do rękawa cukierniczego lub stożka zwiniętego z papieru do pieczenia. Dekorujemy i sklejamy wszystkie części domku.
Jeszcze raz zachęcam do pieczenia domków. Są wspaniałą dekoracją i idealnym pomysłem na świąteczny upominek dla bliskich. Wesołych Świąt! :)
