DIY - DOMEK Z PIERNIKA - PRZEPIS I SZABLON DO POBRANIA


Już od wakacji planowałam zrobienie domków z piernika na tegoroczne święta. Pieczenie i ozdabianie wciągnęło mnie na dobre, przez co cały weekend spędziłam z rękawem cukierniczym w dłoni, otoczona cudownym, korzennym zapachem. Powstały już trzy domki i już zostały podarowane rodzinie. Gorąco zachęcam do zrobienia takich domków. Wyglądają niesamowicie, pięknie pachną i wbrew pozorom są naprawdę łatwe w wykonaniu. Mają tylko jedną zasadniczą wadę - są pyszne i trzeba uważać, by nie zniknęły jakimś magicznym sposobem ;).

W najbliższym czasie zaktualizuję o więcej zdjęć :).









PIERNIKI

Składniki:

    600g mąki tortowej

    250g masła

    200g cukru muscovado (lub innego ciemnego cukru)

    7 dużych łyżek płynnego miodu

    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

    5-6 łyżeczek przyprawy korzennej do piernika

    1 łyżeczka cynamonu (w oryginalnym przepisie nie ma, ale ja zawsze koniecznie dodaję)


Sposób przygotowania:

1  W garnuszku rozpuszczamy masło, cukier i miód mieszając od czasu do czasu.

2  Po połączeniu się składników zdejmujemy mieszankę z palnika i studzimy.

3  W misce umieszczamy mąkę, sodę i przyprawy. Mieszamy.

4  Do sypkich składników dodajemy rozpuszczoną masę z masła, cukru i miodu. Miksujemy do otrzymania gładkiej masy.

5  Wałkujemy ciasto na grubość ok. 4-5mm, najlepiej od razu na lekko oprószonym mąką papierze do pieczenia (wycięte elementy źle znoszą przenoszenie).

6  Jeśli ciasto będzie sypkie i będzie się rozpadać podczas wałkowania można dodać łyżkę miodu.

7  Za pomocą nożyka wycinamy elementy domku według przygotowanych wcześniej szablonów.

8  Pieczemy ciasteczka w temperaturze 180ºC przez około 12 minut. Mimo wszystko radzę czuwać i przy pieczeniu pierwszej partii spróbować ustalić optymalny czas indywidualnie dla swojego piekarnika. W moim piekarniku piekłam pierniki przez 11 minut. Piekąc w maminym po 8 minutach zaniepokoił mnie zapach spalenizny, a widok był co najmniej smutny.







LUKIER

Składniki:

    1 białko jaja

    200g cukru pudru


Sposób przygotowania:

1  Ucieramy białko z cukrem i nasz lukier jest gotowy.

2  Przekładamy lukier do rękawa cukierniczego lub stożka zwiniętego z papieru do pieczenia. Dekorujemy i sklejamy wszystkie części domku.




Jeszcze raz zachęcam do pieczenia domków. Są wspaniałą dekoracją i idealnym pomysłem na świąteczny upominek dla bliskich. Wesołych Świąt! :)

Wybrane dla Ciebie