Chleb orkiszowy - przepis

Przepis na chleb orkiszowy

Bardzo prosty przepis na pyszny chlebek pieczony w 100% z bardzo zdrowej mąki orkiszowej. Na zewnątrz ma chrupiącą skórkę, a w środku jest miękki i wilgotny. Polecam go szczególnie na śniadanie, z twarożkiem lub innymi ulubionymi dodatkami.


W przepisie używam keksówki o wymiarach dolnych 22x8,5cm. 


 Składniki:

- 400g mąki orkiszowej typ 700
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 300ml letniej wody
- 10g świeżych drożdży
- łyżeczka miodu
- łyżeczka cukru
- łyżka oleju
- 1,5 łyżeczki soli


Sposób przygotowania:

W szklance przygotowuję rozczyn - mieszam ok 100ml wody, drożdże, cukier i łyżeczkę mąki, po czym odstawiam w ciepłe miejsce na około 10 minut.
Po ich upływie umieszczam w misce rozczyn i wszystkie pozostałe składniki i wyrabiam przez 8-10 minut. Ciasto jest zbyt luźne, aby móc wygodnie wyrabiać je rękami, więc warto zorganizować sobie coś do mieszania. Jeśli nie chcesz pogiąć ulubionych łyżek od kompletu, wybierz drewnianą łyżkę, którą umożliwia wygodny chwyt. Ja posłużę się takim oto drewnianym dynksem.


Przepis na chleb orkiszowy na drożdżach


Albo jednak nie... :P.


Przepis na chleb orkiszowy na drożdżach


Na szczęście mam drugi :). Zabieram się za mieszanie.

Wyrobione ciasto przekładam do foremki posmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzam powierzchnię łyżką, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny, do podwojenia objętości.


Przepis na chleb orkiszowy na drożdżach


Nastawiam piekarnik na 200°C i od razu umieszczam w nim ciasto. Piekę przez około 50 minut. Po wyjęciu z pieca studzę chleb na kratce, dzięki temu skórka będzie bardziej chrupiąca. Dobrze upieczony chlebek powinien wydawać głuchy dźwięk po uderzeniu w spód.

Smacznego!


Przepis na chleb orkiszowy na drożdżach


Zapraszam też do przepisu na chleb żytnio-pszenny z ziarnami i czarnuszką.

Wybrane dla Ciebie