18 lipca 2016

GOFRY BEZ PROSZKU DO PIECZENIA - NAJLEPSZE


To zdecydowanie mój ulubiony, wielokrotnie sprawdzony przepis na gofry, który stanowi lekko zmodyfikowaną recepturę Michaela Roux. Polecam spróbować, jest po prostu najlepszy :).


Do zrobienia gofrów potrzebujesz gofrownicy o mocy co najmniej 1000W.




SKŁADNIKI:

   160g mąki tortowej (warto ją przesiać)

   2 łyżki cukru

   szczypta soli

   50g roztopionego masła

   2 jajka, oddzielnie białka i żółtka

   270ml mleka

   1 łyżka cukru wanilinowego


PRZYGOTOWANIE:

Mąkę, cukier, sól, masło i część mleka mieszam trzepaczką, następnie stopniowo dodaję resztę mleka. Odstawiam ciasto na ok. 10 minut i rozgrzewam gofrownicę. W osobnym naczyniu ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę przekładam do miski z ciastem i delikatnie mieszam łyżką do połączenia składników (tylko tyle, ile to konieczne, nie dłużej). Gofry piekę ok. 4 minut. Czas pieczenia może być delikatnie się różnić w zależności od używanej gofrownicy.

Gofry można podawać z różnymi dodatkami. Ja najbardziej lubię z konfiturą z dzikiej róży, albo bez niczego. Polecam i życzę smacznego :).





Brak komentarzy

Prześlij komentarz