LEMON CURD - WYŚMIENITA MASA CYTRYNOWA

środa, 12 listopada 2014

LEMON CURD - WYŚMIENITA MASA CYTRYNOWA

Lemon curd to pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu cytrynowy krem angielski. Przymierzałam się do niego od paru tygodni. Kilka dni temu postanowiłam wreszcie go zrobić. Wyszedł tak pyszny, że nie sposób było powstrzymać się przed wyjadaniem ze słoiczka. Zachwycił nawet moich wybrednych domowników. Od teraz lemon curd często będzie się u nas pojawiał, w różnych postaciach, bowiem oszaleliśmy na jego punkcie, a jego zakres zastosowań jest naprawdę szeroki. Najbardziej polecam użyć go do kremów do ciast. Można też użyć go jako dodatek do herbatników, andrutów, lodów i wszelkich deserów, ozdabiać nim ciasta, nadziewać muffinki itd. Jego niewątpliwą zaletą jest fakt, że przygotowuje się go błyskawicznie i bardzo łatwo, chyba nie da się go zepsuć. Sami sprawdźcie ;).





Mała rada: Jeśli wytworzyły się nieprzyjemne grudki możesz przetrzeć masę przez sitko. To, co zostanie na sitku dodaj z powrotem do kremu. (zaczerpnięte z mojewypieki.pl)

Wybrane dla Ciebie